NAJCZĘŚCIEJ
ZADAWANE PYTANIA

Co należy zrobić, żeby uzyskać zatrudnienie w Waszej firmie?

Wystarczy, że wypełnisz formularz na naszej stronie, abyśmy otrzymali niezbędne informacje o Tobie i mogli się z Tobą skontaktować. Ponadto zawsze jesteśmy gotowi doradzić przez telefon lub w sieciach społecznościowych (Linkedln, Facebook itp.).

Do podjęcia pracy niezbędne jest posiadanie ważnego paszportu.

  • Jeśli posiadasz paszport biometryczny – możesz pracować w Polsce w ramach ruchu bezwizowego od 90 dni do 180 dni.
  • Jeśli masz zwykły paszport i nie masz wizy do pracy, możemy przygotować niezbędny zestaw dokumentów do jej uzyskania, która jest całkowicie darmowa. Wiza pracy pozwala na pracę w Polsce przez 6 miesięcy lub dłużej, w zależności od warunków uzyskanej wizy.

Co, jeśli nie mam paszportu?

Musisz skontaktować się z biurem paszportowym, z którego otrzymasz listę niezbędnych dokumentów do przesłania w celu wydania międzynarodowego paszportu.

Co zrobić po otrzymaniu wizy?

Po otrzymaniu wizy, należy skontaktować się bezpośrednio z działem rekrutacji naszej firmy, który jest odpowiedzialny za przetwarzanie dokumentów. Numer telefonu to +48 882 905 500. Przed wyjazdem na pewno otrzymają Państwo szczegółowe informacje dotyczące przyjazdu, a mianowicie: data i miasto, w którym znajduje się główna siedziba firmy, dane kontaktowe naszych koordynatorów, którzy spotkają się z Tobą po przyjeździe.

Czego potrzebuję, aby przekroczyć granicę?

Do sprawnego przekroczenia granicy przy wjeździe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, należy posiadać:

  • ważny paszport;
  • ważną wizę lub inny dokument uprawniający do wjazdu i pobytu w Polsce;
  • dokument potwierdzający zawarcie ubezpieczenia medycznego na czas pobytu w Polsce;
  • oryginał zaproszenia od pracodawcy (na granicy możesz zostać zapytany o cel i warunki pobytu w Polsce).

Dlaczego po upływie ważności półrocznej wizy nie mogę rozpocząć pracy na paszporcie biometrycznym?

Zgodnie z polskim prawem sześciomiesięczne zaproszenie do pracy jest wydawane raz w roku na okres do 180 dni. W przypadku upłynięcia ważności wizy nie ma możliwości przedłużenia zezwolenia na pracę, w związku z tym możliwy jest pobyt w kraju na podstawie paszportu biometrycznego, ale nie jest to podstawa do legalnego zatrudnienia. Nasza firma zatrudnia pracowników tylko w sposób zgodny z prawem.

Czy robicie kartę pobytu dla pracowników nowych, dopiero zatrudnionych?

Nasz firma wyrabia wnioski na kartę pobytu, dla pracowników, którzy mają już doświadczenie w naszej firmie i potwierdzili swoje kwalifikacje. Natychmiastowy wniosek na kartę pobytu można uzyskać w sytuacji, gdy masz wysoki poziom kwalifikacji, a my posiadamy dużo wolnych miejsc pracy.

Czy mogę liczyć na wydanie wniosku na kartę pobytu lub zaproszenia do pracy w celu kontunuowania współpracy?

Nasza firma robi zaproszenia do pracy również po zakończeniu współpracy celem jej kontynuowania.

Dlaczego nie mogę pracować dla Waszej firmy na podstawie Karty, którą wyrobiłem do pracy w innej firmie (dlaczego nie przerobimy ich na naszą firmę)?

Według polskiego prawa, karty czasowego pobytu i pracy (Karta pobytu), działają wyłącznie u pracodawcy i na stanowiskach wymienionych w dokumencie. W przypadku zmiany miejsca pracy, karta musi zostać całkowicie zaktualizowana, zgłaszając nowy wniosek do Urzędu. 

Nasza firma nie przerabia kart na pobyt czasowy przez nowego pracownika, gdyż jest to bardzo pracochłonny proces. Istnieje możliwość tejże zmiany w przypadku bardzo wykwalifikowanych pracowników.

Ile dni po przyjeździe będę mógł rozpocząć pracę (jak długo trwa odprawa na miejscu pracy po przyjeździe do Opola)?

Wyrabianie pozwolenia na pracę w Urzędzie Wojewódzkim trwa 7-25 dni. Nasza firma stara się przyspieszyć okres wydawania zaproszeń, aby pracownicy mogli rozpocząć pracę tak szybko, jak to możliwe.

Jak do Was dotrzeć?

Nasz adres to Opole (województwo opolskie), ul. Katowicka 67b. Numer telefonu koordynatora, który spotyka się z nowymi pracownikami po przyjeździe to +48 600 635 444 (Jurij).

Co powinienem powiedzieć na granicy, kiedy podróżuję bez wizy? Jaką kwotę pieniędzy ze sobą zabrać? Czy potrzebuję ubezpieczenia, aby przekroczyć granicę?

Warunki przekraczania granicy w ruchu bezwizowym można przeczytać bardziej szczegółowo na stronie (podać stronę)

Czy mogę zabrać ze sobą moją rodzinę do Polski?

Istnieje możliwość przeniesienia się z rodziną do terytorium Polski. Aby to zrobić należy złożyć zaproszenie w Urzędzie Wojewódzkim dla każdego z członków rodziny i na tej podstawie przyznawana jest wiza. Jeśli posiadasz kartę pobytu czasowego (Karta pobytu) możesz złożyć wniosek o kartę pobytu na podstawie łączenia rodziny.

Czy z mojej pensji będą potrącane opłaty za mieszkanie, posiłki, odzież robocza, badania lekarskie, otwarcie rachunku bankowego?

Nie, zakwaterowanie, posiłki, odzież robocza oraz badania lekarskie zapewniane są przez naszą firmę, bez żadnych dodatkowych kosztów dla pracownika.

Kiedy i jak wzrośnie moje wynagrodzenie? Po pracy za jaki okres mogę spodziewać się podwyżki?

Wzrost wynagrodzenia (podwyżka) następuje raz na jeden lub dwa miesiące, w oparciu o kwalifikacje i zaangażowanie pracownika.

Jeśli zachoruję lub ulegnę wypadkowi, do kogo powinienem się zgłosić? Jaki jest koszt leczenia w razie wypadku?

W takich przypadkach, pierwszą osoba, z którą się skontaktujesz, będzie Twój bezpośredni przełożony w pracy, drugą jest Twój koordynator. Jeśli sytuacja ma miejsce poza godzinami pracy, natychmiast zadzwoń do koordynatora, on odpowie na wszystkie Twoje pytania i pomoże w trudnych sytuacjach. 

Opieka medyczna w Polsce jest na bardzo wysokim poziomie. Wszyscy nasi pracownicy posiadają obowiązkowe ubezpieczenia medyczne działające w całej Polsce i mogą z niego korzystać od pierwszego dnia pracy całkowicie za darmo.

Ile pieniędzy należy przeznaczyć na pierwszy miesiąc życia w Polsce?

Zalecamy zabranie ze sobą około 200 euro na osobę.

Jakie rzeczy muszę wziąć ze sobą?

  • Dokumenty
    • Paszport
    • Zaproszenie do pracy (oryginalne)
    • Potwierdzenie ubezpieczenia (polisa)
    • Ukraiński paszport
    • Prawo jazdy (jeżeli posiadasz)
  • Środki higieny: środek do prania ubrań, mydło do rąk, szczoteczkę i pastę do zębów, przybory do golenia, szampon, żel pod prysznic.
  • 1 lub 2 zestawy pościeli.
  • Ręczniki o różnych rozmiarach i rodzajach (kuchenny, do rąk, kąpielowy).
  • Naczynia: talerz, kubek, sztućce, mały garnek i patelnia.
  • Buty – jedna lub dwie pary na zmianę (weź pod uwagę porę roku).
  • Ubrania na zewnątrz, ubrania domowe i na weekend. Zabierz kurtkę, nawet latem.
  • Apteczka: zabierz podstawowe środki przeciwbólowe i przeciwzapalne, maść przeciwbólową.
  • Produkty spożywcze na drogę i na miejsce pobytu: pamiętaj o wodzie do picia, przekąskach, kanapkach, zabierz też herbatę i kawę na pierwsze dni, produkty instant i przyprawy, których używasz.
  • Odzież robocza jest dostarczana przez firmę.
Call Now Button